Изберете страница

От ляво надясно: д-р Хаймо Пашер (технически управител на Аустротерм Австрия) и Клаус Хаберфелнер (управител на групата Аустротерм) при старта на полагането на устойчивите на високо налягане плочи Austrotherm XPS TOP 70 с дебелина 40 см

 
През 2020 г. специалистът в изолациите стартира годна за бъдещето програма на стойност 10 млн. евро за производствените ни обекти в Австрия

 

В базата в Пинкафелд бяха положени основите на енергийно ефективна офис сграда с обучителен център, работилници и колонки за зареждане на електроколи – водещ проект за област Бургенланд.

Аустротерм, водещият производител на защитаващи климата топлоизолации в централна и източна Европа, предприе следващата стъпка в своята инвестиционна офанзива за 10 милиона евро. През ноември 2020 г. започнаха строителните дейности на базата в Пинкафелд  за енергийно ефективна офис сграда. След въвеждането й в експлоатация през лятото на 2021 г. тя ще произвежда повече енергия, нужна за фабриката. Това става възможно чрез производството на високоефективни топло- и шумоизолационни плочи от Аустротерм, започващи под земята и продължаващи по фасадата, стигайки до тавана, термопомпа въздух-вода с охлаждащо отоплително одеяло и фотоволтаична система. Излишното електричество ще бъде използвано във фабриката за производство на енергийно ефективни изолационни плочи и зареждане на електрически сервизни и посетителски превозни средства. С тях може също да бъде подхранена локалната мрежа. За новата сграда с алея и новата система за движение в Пинкафелд ще бъдат инвестирани общо 3 млн. евро.

„С изграждането на енергийно ефективната офис сграда искаме да демонстрираме какво е технологично възможно в днешно време при строеж на офис комплекс. А именно не само екстремно редуциране на енергия и CO2, но и произвеждане на електрически излишък. На тази база предоставяме нашите високоефективни и устойчиво създадени изолации. Заедно с това ръководим и водещ проект за защита на околната среда. Той трябва да послужи като покана за имитация – обясни Клаус Хаберфелнер, управител на групата Аустротерм. – Както вече се случи в Пурбах. Допълнителен позитивен ефект идва от увеличението на обема на инвестициите в регионалната строителна индустрия.”

През ноември 2020 г. в производствената база в Пинкафелд започнаха строителните дейности по енергийно ефективна офис сграда като след нейното въвеждане в експлоатация през лятото на 2021 г. ще произвежда повече енергия, която е нужна и на фабриката

 

Енергийно ефективната офис сграда в детайли

През ноември 2020 г. в производствената база в Пинкафелд започна работа по изграждането на енергийно ефективна офис сграда по най-ниския енергиен стандарт (изискване за отопление: 19,88 kWh/m²a). Модерната тухлена конструкция е проектирана за до 30 работни места. След нейното завършване 22-ма служители ще бъдат преместени в новите офис пространства. Освен приемно пространство ще бъде изграден и обучителен център.Той ще бъде на разположение на до 80 души за допълнително обучение и практика – ще се извършват без никакви ограничения. В същия сграден комплекс е изградена и работилница за поддръжка с площ от почти 1000 м². На местата за паркиране ще бъдат инсталирани 4 колонки за зареждане на електромобили. Те ще са на разположение както за превозни средства на Аустротерм, така и за посетители. Същевременно, енергийно ефективната офис сграда предлага използваема площ от почти 1500 м².

Високоефективните изолационни материали на Аустротерм ще влязат в употреба при енергийно ефективната офис сграда

За максимално енергийно спестяване под подовите плочи се грижи устойчивата на високо налягане Austrotherm XPS TOP 70 с дебелина от 40 см. Фасадата ще бъде оборудвана с 30 см Austrotherm Resolution и Austrotherm Фасадни профили (архитектурни елементи).

За оптимална изолация в областта на цокъла ще влезе в употреба 26 см Austrotherm XPS Premium P в комбинация с Austrotherm XPS за защита на цокъла. На покрива ще бъде въведено иновативно решение с плочите от Аустротерм за наклонен покрив. Ще се използва 44 см Austrotherm Resolution за плосък покрив и 8 см Austrotherm EPS W30-PLUS за наклонен покрив.

Също така ще бъдат използвани и плочи от Аустротерм за тавански помещения. Това е нова и евтина алтернатива на обичайните строежи на тавански помещения. Където досега са били необходими скъпи бетонни кофражи и допълнителни изолационни елементи, вече може да бъде използван новият All-in-One сглобяем елемент. Чрез него ще се спестят време и разходи.

Освен това, в завода в Пинкафелд ще бъдат изпълнени проекти за дигитализация и автоматизация. Целта е вътрешнозаводските процеси да се извършват по-ефективно и по-бързо. Така например безшофьорната трансортна система ще даде възможност за по-ефективно транспортиране на EPS блокове.Тя ще предлага по-високо качество, което ще предотвратява транспортни щети. Чрез оптимизиране на трафика във фабриката, движението на камиони на базата в Пинкафелд в бъдеще ще се извършва в еднопосочна система. С това ще бъде редуцирано нивото на шум за съседите. Ще се осигури повече сигурност на работното място.

 

Източник: АУСТРОТЕРМ БЪЛГАРИЯ ЕООД