Изберете страница

Категорията „нестандартно” е една от най-бързо променящите се, когато се отнася за градски дизайн

Съвременните архитекти сякаш отдавна не слагат прегради пред въображението си. Те все по-често рискуват, създавайки изключително нестандартни проекти. Новаторството в проектирането на сгради буквално няма граници. Експериментира се с всичко – от форми и обеми, до конструкции и… функции! На много места по света могат да се видят съоръжения, специално изградени, за да се любуват посетителите на шеметни гледки или дори само да си вдигнат адреналина, посещавайки обекта. За да се постигнат тези ефекти обаче, е вложена много мисъл, познания, а защо не и гениалност от архитектите проектанти.

 

Ring of Life, China

Този 56-етажен пръстен е построен специално за туристи, като на върха му има платформи за наблюдение, откриващи забележителни гледки. През нощта пръстенът изглежда още по-невероятно благодарение на 10 000 многоцветни светлини.

 

 

 

La Grande Arche de la Défense, France

Тази интересна арка под формата на куб се намира в малкия град Puteaux, в западните предградия на Париж, Франция. На самия връх има просторни конферентни зали и платформи за наблюдение.

 

 

 

Hubless Ferris Wheel, China

Хората в Китай са известни със своята практичност – всяка кабина от атракционното колело разполага с Wi-Fi за споделяне на снимки, направени от височината на 48-етажна сграда. Не едно и две предложения за брак са направени и „документирани“ точно тук.

 

 

 

 

Khan Shatyr, Kazakhstan

Това е търговски център в столицата на Казахстан – Астана, но в същото време е най-голямата и нестандартна палатка в света. За туристи и гости на града има обособена специална площадка, от която снимките на сградата се получават най-ефектно.

 

Glass Suspension Bridge, China

Най-големият висящ мост от стъкло се намира в провинция Хунан в Китай. С дължина 430 м мостът виси над каньон с дълбочина 300 м. Той е истинско предизвикателство за куража и на най-големите смелчаци и със сигурност гарантира много адреналин за всеки, който реши да го премине. Правят се и демонстрации, които показват на посетителите колко здрав е стъкленият материал на моста.

 

Shimao Wonderland Intercontinental, China

Това е екстравагантен хотел в Шанхай. Архитекти решават, че изоставена кариера не трябва да стои неизползваема, и проектират хотел с 328 стаи, някои от които дори под вода.

 

Източник: stroitelstvoimoti.com