Изберете страница

Ако има правителство бих си довършил работата, която съм започнал тези девет месеца, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред БНР във връзка с предстоящата ротация на кабинета.

Той отбеляза, че в регионалното развитие периодът от девет месеца е недостатъчен за провеждане на реформи или за стартиране и довършване на ключови проекти.

Министърът отбеляза, че политическата неустойчивост е огромна пречка за инвестиционния процес, но като по-голяма пречка той определи несъобразяването със стратегически документи, които има.

Андрей Цеков коментира, че е много важно ключови стратегически проекти да се придвижат напред, за да има нормална свързаност със съседните страни и нормални условия за развитие на икономиката. „Това не се е случвало по стратегически подход през последните 20 години“, допълни министърът.

По отношение на автомагистрала „Струма“ министърът на регионалното развитие заяви, че през предстоящата седмица се очаква да има финално решение на Европейската комисия относно визията за изграждане на магистралата. Той обясни, че това решение трябва да позволи изграждането на източното платно извън Кресненското дефиле, да започне проектиране и идентифициране на вариант за второ двулентово платно, което да е извън дефилето.

„Така да можем да защитим изцяло биоразнообразието и да осигурим един по-нормален транспортен коридор, тъй като дефилето не е удачен транспортен коридор за скоростен път и това е ясно на всички”, каза Цеков.

До три месеца да приключи сертифицирането на системата от тол камери, за да засичат и средна скорост, очаква той.

 

investor.bg